Renovatie Woonwijk Presikhaaf - 2017

Het Renovatie Project: Woonwijk Presikhaaf - Arnhem. 

- Veel Subsidie ontvangen voor niet geleverd werk.

Portaal - Dura Vermeer - Gemeente Arnhem

De wijk Presikhaaf in Arnhem was hoog nodig toe aan renovatie. 
Het moest natuurlijk gelijk groots worden aangepakt. 
De Buitenkant moest gemoderniseerd worden en alles werd geïsoleerd van beneden tot aan de nok. Daarbij hoorde ook in de top 3 dingen die gedaan moesten worden. Ook het verwijderen van alle asbest in de woningen.

Door dat er asbest werd verwijderd. Kwam er een hoop extra geld/subsidie bij de gemeente Arnhem los. Geld van de inwoners uit Arnhem. Der werd ook nog aan de bewoners beloofd dat ze eindelijk veilig uit hun eigen tuin konden eten. Dat konden ze daar al jaren niet meer, omdat de grond verontreinigd was
De bewoners waren aan het begin zeer enthousiast over de plannen. 

Gaan de weg het bouwproject was dat natuurlijk een stuk minder geworden. De bewoners bleven immers tijdens de verbouwing in hun woningen. Dat maakt het allemaal niet makkelijker met de renovatie. Daarbij komt ook nog kijken, dat de wijk een zeer hoge werkloosheid heeft. Dus je raad het al. Veel Heel veel mensen waren thuis. 
De Uitvoerder van Dura Vermeer (Frank) kreeg dan ook regelmatig bezoek van de bewoners. 
Die wat te klagen hadden. 

Dat het niet snel genoeg ging, Vieze bouwvakkers voetafdrukken. Als er wat vergeten of fout was etc..
Al met al. Leekt alles wel goed te gaan. Klagen kunnen mensen altijd. Maar schijn bedriegt. 
Der werd op een gegeven moment s'nachts ingebroken werd in de zaagloods. Der stonden een aantal bakwagens met een hangslotje met daarin gereedschap. Deze waren allemaal opengebroken en leeg gehaald.

Dura Vermeer was er gelukkig voor verzekerd. Dus de schade bleef klein, maar vervolgens begonnen er nieuwe steiger planken te verdwijnen. Gelukkig had een oplettende buurt bewoner de dader op foto. 
Het bleek een Zzp-er Timmerman te zijn genaamd Henk. Henk dacht altijd dat hij de men was op de bouw, want hij zat bij een motorclubje in Pannerden. Met een klein schuurtje als clubhuis.

Hij had zulke kleppen op dat hij niet door had dat hij het lachertje was van de bouw. 
Deze Zzp-er was door Dura Vermeer ingehuurd via Bert van KB Interim. Tegenwoordig heten ze JB Interim. Nadat hij betrapt was met het stelen van meer dan 40 nieuwe steigerplanken. Gebeurde er weinig. De Uitvoerder Frank en Henk waren vriendjes. Dus geen consequenties voor Henk. Dus deze dief mocht blijven lopen. Vreemd.  
Maar we weten: Het gaat er niet om wat je kan, maar wie je kent.

Der was inmiddels al een aantal bouwvakkers & bewoners opgevallen dat er steeds minder asbest uit de woningen kwamen. Het werd natuurlijk al gauw duidelijk wat er gebeurde. Het asbest verwijderen was natuurlijk een tijd rovend werkje met alles bij iedere woning weer dicht plakken. Daarbij zat het ook een aantal lastig en tijdrovende plekken om het weg te krijgen. 

Der was besloten door de Uitvoerder dat de asbest verwijderaars niet alles meer hoefde weg te halen. Want naar dat de vloerisolatie werd ingespoten zou je het toch niet meer zien. Mocht je daarna nog wat kunnen zien. Met name in de gangkast. Dan moest er maar Pur overheen gespoten worden. Dan zou niemand dat opvallen dat het asbest er nog gewoon zat tijdens de oplevering. 

Volgens bouwvakkers die daar liepen en bewoners. Kwam er in de laatste fase van de bouw. Bijna helemaal niks meer kwa asbest uit de woningen.
De bouwvakkers snappen het niet en de bewoners al helemaal niet. Waarom word het niet verwijderd als je daar een hele flinke bak subsidie voor heb gekregen.

We zijn inmiddels al weer een paar jaar verder en we zijn bij een bewoner binnen geweest. Dus we hebben ook de proef op de som gedaan. Gekeken in de gangkast. Na even speuren zagen we de Pur. 
Dus onze veiligheidsmaatregelen toegepast. Voor het geval het breekt tijdens het verwijderen van de Pur. De Pur ging er best makkelijk af. En we kunnen bevestigen dat er nog steeds een flinke stuk asbest zat. 

We hebben het uit voorzorg voor de bewoners. Het Professioneel laten verwijderen. Dus niet met Pur bedekt, zoals Dura Vermeer doet.


Onze bronnen:
  • Bewoners Presikhaaf 
  • Medewerkers Dura Vermeer.
  • Zzp-ers die op het project zaten.
Onderzoek:
  • Gabber Pa Blog
  • FenV Nederland

Reacties

Populaire posts van deze blog

Update: GabberPa.nl

Hoe ik ben Gecreëerd.